Hoe kom ik na de bevalling weer terug bij mijzelf? De rugzak confrontatie
24-8-2017 Auteur Diana Annegarn

Eerder heb ik al in een artikel geschreven over het innerlijke kind van de volwassene. Deze heeft nog veel pijn en verdriet wat naar buiten wil. Ik ben al jaren met mijn eigen innerlijke kind bezig en ik kom nog steeds wel eens een stuk tegen wat toch nog verborgen was.

Deze oude pijn is jouw rugzak. Iedereen heeft zo'n rugzak. Bij de een is deze voller dan bij de ander. En als jij je hele leven deze emoties uit jouw jeugd hebt onderdrukt dan loop je eens tegen jouw volle rugzak aan.

Een zwangerschap is zo'n moment waarbij vaders en moeders zich ineens bewust worden van hun rugzak. Ook al begrijp je niet altijd wat je overkomt. Misschien vindt je het zwaar om een kind te krijgen, heb je moeite met alle verandering, loop je tegen stukken van je partner aan of van je familie. Hormonen zowel bij de vrouw als bij de man zorgen ervoor dat je je bewust wordt van jouw rugzak.

Het lijkt wel alsof deze geactiveerd wordt op het moment dat een kindje zich aankondigt. Spiritueel gezien wordt je klaargemaakt om het nieuwe in jouw leven toe te laten. Iets wat bij het leven hoort en niet zo zeer alleen maar bij de komst van een kindje. Je wordt je ineens bewust van jouw eigen rugzak. Je voelt je kwetsbaarder omdat een deel van jou weet dat de komst van een kindje dit deel van jou naar buiten gaat brengen. Je zou kunnen zeggen dat de komst van jullie kind de wedergeboorte van jullie innerlijke kind is. Je krijgt een kans om het overnieuw te doen.

Niet iedere ouder is zich hier bewust van. Sommige ouders hebben de emoties uit hun jeugd zover terug geduwd en willen daar ook niet meer mee geconfronteerd worden. Zij geven vaak de ander de schuld van alles wat ze in zichzelf voelen. Hun kind wordt op dezelfde manier opgevoed zoals zij met zichzelf omgaan. Het innerlijke kind wat onderdrukt wordt is nu het kind wat onderdrukt wordt, wat vaak onbewust gebeurd.

Het kind wordt vaak opgevoed met de “jij doet wat ik zeg” methode. Een methode om controle op het kind te houden en eigenlijk controle op het innerlijke kind.

Bewustere ouders zijn zich wel bewust van de grote veranderingen. En sommige worden bewust door wat ze allemaal meemaken. Bijvoorbeeld de bevalling of een kindje wat ziek is of een kindje wat een beperking heeft.

Eigenlijk wordt iedere ouder op eigen wijze bewust gemaakt van hun rugzak. Het is een kans om jouw eigen jeugd weer over nieuw te doen. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk. Dit is een proces wat je als ouder moet leren. Want niet veel mensen zullen je dit vertellen. Veel mensen onderdrukken hun innerlijke kind en zullen jou adviseren om hetzelfde te doen. Ze vertrouwen op hun verstand en zullen met verstandelijke adviezen komen.

Vaak sta je er helemaal alleen voor. En als dit je overvalt na de bevalling en je bent moe omdat je kindje s' nachts een paar keer wakker is, dan kan het je allemaal teveel worden. En als het je allemaal teveel wordt dan heb je eigenlijk hulp nodig. Een liefdevol persoon die je heel goed begrijpt dat jij prima in staat bent jouw eigen kind op te voeden maar dat je je kwetsbaar voelt en het even niet weet. Om te voorkomen dat je je emoties weer gaat onderdrukken zoals je dit altijd hebt gedaan. Wat er weer voor zorgt dat dit later in de opvoeding terug komt.

Iedere ouder zou bewust mogen worden, dat iedere ouder met zijn of haar rugzak geconfronteerd wordt zodra zich een kindje aanmeldt. Het zal ouders de kans geven zich bewust te worden dat opvoeden op een nieuwe wijze mag geschieden. Niet meer de manier waarop het kind moet gehoorzamen en zijn emoties leert onderdrukken. Maar waar er meer eenheid tussen ouder en kind ontstaat door gelijkwaardigheid.

Gelijkwaardigheid ontstaat als je als ouder bereid bent naar jouw eigen rugzak te kijken en niet meer je ogen sluit voor wat daar verborgen is. En jouw kind is de beste leraar die je kunt krijgen. Zodra je je irriteert of emoties voelt door het gedrag van je kind dan gaat dit over een stuk in jouw rugzak.

Ik geef zelf al jaren innerlijke kind werk, zo noem je dat. En de stukken die ouders voor het eerst ervaren zijn best wel heftig. Geen enkel persoon ervaart het als iets makkelijks of luchtigs tenzij ze er al wat langer mee bezig zijn. Voor het eerst geconfronteerd worden met je innerlijke kind is de ontmoeting met jezelf. Ineens voel je wie je in de essentie bent. En dat is best wel heel confronterend.

Dus vind jij het soms emotioneel zwaar om op te voeden? Vind je het emotioneel zwaar om met je partner samen op te voeden? Vind het moeilijk dat je omgeving zich overal mee bemoeid? Heb je bijna geen energie of loop je gewoon telkens met je kind tegen iets aan? Wees dan gerust dat het gewoon jouw rugzak is die je voelt. En deze vertelt je dat er iets is wat je niet ziet.

Deze rugzak is wie je bent. En de emoties uit deze rugzak loslaten zorgt ervoor dat alles luchtiger wordt en er meer ruimte komt voor jezelf. Het zorgt er ook voor dat de relatie met je kind, partner en familie beterder wordt. Ook zul je leren makkelijker met de maatschappij om te gaan. Maar het allerbelangrijkste wat zal ontstaan is dat je je kindje meegeeft dat wie hij is goed genoeg is. En dat het nooit zijn emoties hoeft te verbergen. Het zal je kindje bevrijden uit het hokje wat wij geleerd hebben aan kinderen te geven.


Spirimam
 
 


Wat ik het allerliefste doe is ouders en kinderen laten ontdekken hoe geweldig ze zijn en hoe ze alles wat ze zoeken in zichzelf kunnen vinden. [...]


Ik geloof dat wij meer zijn dan alleen mens. Liever gezegd, geloof ik dat wij een ziel zijn met een mensenlichaam. Zo zie ik een kind ook. [...]


Een tijdje geleden vroeg iemand aan mij die borstvoeding gaf wanneer een mooie tijd was om te stoppen. Ze voelde nog niet dat ze wilde stoppen.[...]  
 www.spirimam.nl
info@spirimam.nl

0655801030
Harderwijk

Privacy verklaring
 

* Wat is spirituele wijsheid?
* Opvoeden vanuit jullie 'flow'
* Wat is de missie van jullie kind?
* Het innerlijke kind
* Hoe kom ik na de bevalling weer terug bij mijzelf
* Opgroeien in balans
* Ruimte geven aan jouw emoties zodat jouw kind kan landen.

* Dit is de grootste les die ik als ouder van mijn kind mocht leren